Faq ITP

Întrebări frecvente

Aici găsiți răspunsuri la cele mai comune întrebări legate de ITP (inspecția tehnică periodică). Dacă nu găsiți informațiile dorite, nu ezitați să ne contactați pentru mai multe detalii.

Inspecția tehnică periodică (ITP) este modalitatea prin care autoritățile se asigură că toate mașinile care circulă pe drumurile publice din România sunt sigure din punct de vedere tehnic. Inspecția Tehnică Periodică (ITP) este obligatorie pentru toți șoferii care circulă în România, iar neefectuarea acesteia aduce sancțiuni pentru șoferi.

Potrivit legislației în vigoare, inspecția tehnică periodică se poate efectua la un centru autorizat al Registrului Auto Român (RAR) sau la o stație autorizată de către RAR.

Potrivit legii, pentru a fi menținute în circulație, toate vehiculele înmatriculate sau înregistrate se supun inspecției tehnice periodice. Excepție de la această obligație fac mașinile autopropulsate cu o viteză maximă constructivă care nu depășește 25 km/h, autovehiculele cu șenile, tramvaiele și vehiculele cu tracțiune animală.

Inspecția tehnică periodică trebuie efectuată la intervale periodice, în funcție de vechimea autoturismului, astfel:

  • Vehiculele noi au o perioadă de valabilitate a inspecției inițiale de 3 ani de la prima înmatriculare;
  • Vehiculele cu o vechime între 3 și 12 ani trebuie să efectueze ITP-ul o dată la fiecare 2 ani;
  • Vehiculele cu o vechime mai mare de 12 ani trebuie să efectueze ITP-ul în fiecare an;
  • Vehiculele destinate transportului de mărfuri trebuie să efectueze ITP-ul în fiecare an;
  • Vehiculele folosite în regim de transport persoane sunt obligate să efectueze ITP-ul la fiecare 6 luni.

În vederea efectuării ITP, va trebui să dețineți și să prezentați asigurarea obligatorie valabilă (RCA), cartea de identitate a vehiculului (CIV), certificatul de înmatriculare al vehiculului în original, precum și buletinul personal de identitate.

În timpul inspecției tehnice periodice se verifică următoarele aspecte privind starea nivelului de poluare, a siguranței autoturismului și a categoriei de folosință a acestuia, astfel:
Procedurile de verificare ITP sunt următoarele:

  • Verificarea seriei motorului și a șasiului.
  • Verificarea întregului sistem de lumini: poziție, fază scurtă, fază lungă, stop-frână, semnale stânga-dreapta, avarii, proiectoare și lumini de ceață, lumini marșarier.
  • Verificarea prezenței martorilor de bord care rămân aprinși după pornirea motorului.
  • Verificarea jantelor și anvelopelor: dimensiuni conform datelor din certificatul de înmatriculare, precum și nivelul de uzură a acestora.
  • Prezența și valabilitatea trusei medicale și a stingătorului de incendiu.
  • Verificarea caroseriei, a stării geamurilor, a farurilor și a stopurilor. Nu se admit modificările aduse autovehiculului fără omologare RAR. De exemplu, folii auto ilegale fără respectarea normelor stabilite de RAR, utilizarea becurilor de tip xenon aftermarket în locul celor originale cu care autovehiculul a fost echipat din fabrică sau alte intervenții de tip „tuning”.
  • Verificarea computerizată a sistemului de frânare pe fiecare punte în parte.
  • Verificare pe rampă a sistemului de direcție, suspensie și rulare, precum și starea generală a șasiului cu accent pe coroziunea elementelor de rezistență.
  • Testul de noxe emise, conform limitelor normei Euro de poluare în care se încadrează autovehiculul.
  • Fotografierea autovehiculului pentru baza de date RAR.

Conform celor mai recente reglementări, care completează Ordonanța Guvernului nr. 81/2000, privind evaluarea autovehiculelor la o inspecție tehnică periodică, există trei categorii de deficiențe:

  • Deficiențe minore – care nu au un efect semnificativ asupra siguranței vehiculului sau impactului asupra mediului, precum și alte neconformități minore. Exemple de deficiențe minore: zgârieturi și urme de rugină minore care nu afectează integritatea caroseriei sau a șasiului, faruri predispuse la acțiunea de mătuire/îngălbenire, însă cu becuri/leduri care au fascicul luminos corespunzător.
  • Deficiențe majore – susceptibile să compromită siguranța vehiculului, să aibă impact asupra mediului sau să-i pună în pericol pe ceilalți participanți la trafic, precum și alte neconformități mai importante. Exemple de deficiențe majore: sistem de frânare dezechilibrat sau cu o eficiență neconformă, probleme cu starea și funcționarea sistemului de iluminare: faruri sau stopuri sparte, becuri sau leduri defecte.
  • Deficiențe periculoase – care constituie un risc direct și imediat la adresa siguranței rutiere sau care au impact asupra mediului. Exemple de deficiențe periculoase: depășirea limitelor de noxe prevăzute de norma Euro de poluare în care este încadrat autovehiculul, defecțiuni la sistemul de frânare, cum ar fi uzura plăcuțelor sau a discurilor, defecțiuni la sistemul de direcție, așa cum este „jocul” de la articulațiile direcției.

    Autovehiculele cu deficiențe minore vor trece inspecția tehnică periodică. Dacă în urma verificărilor ITP se respinge autovehiculul, există un termen legal de 30 de zile pentru a repara deficiențele majore sau periculoase stabilite de personalul autorizat al stației și, ulterior, se revine la ITP.

Amenda pentru un ITP expirat se situează între 1.485 și 3.300 lei, conform clasei a IV-a de sancțiuni stabilite de legislația rutieră a României. Totodată, un ITP expirat mai înseamnă și suspendarea automată a înmatriculării autovehiculului. Este o contravenție încadrată tot în aceeași clasă de sancțiuni.

Așadar, cum se pot înfăptui două contravenții simultane, amenda finală se poate dubla. Poliția rutieră va reține certificatul de înmatriculare, respectiv va confisca plăcuțele de înmatriculare ale autovehiculului. Redobândirea dreptului de circulație, respectiv recuperarea certificatului de înmatriculare, se face direct la Registrul Auto Român.

Întrebări frecvente